
W zapobieganiu rakowi morskie omega-3 są skuteczniejsze od roślinnych
29 stycznia 2018, 11:38Kwasy omega-3 pochodzące z ryb zapobiegają nowotworom skuteczniej niż kwasy z roślin, np. z siemienia lnianego.

Profil neurochemiczny mózgu zapewnił ludziom przewagę nad innymi naczelnymi
24 stycznia 2018, 13:42Różnice w chemii mózgu zapewniły ludziom (społeczną) przewagę na innymi naczelnymi.

Kurkumina poprawia nastrój i pamięć
24 stycznia 2018, 12:00Podczas testów kurkumina, żółto-pomarańczowy barwnik z bulw ostryżu długiego, wywierała korzystny wpływ na pamięć i nastrój osób z łagodnymi związanymi z wiekiem zaburzeniami pamięci.

Zwalczanie otyłości z pomocą kwasów żółciowych?
17 stycznia 2018, 06:18Kwasy żółciowe zmieniają białą tkankę tłuszczową w beżową, która spala kalorie.

Znieczulenie ogólne to nie tylko usypianie
10 stycznia 2018, 11:29Mimo że znieczulenie ogólne jest jedną z najczęściej wykonywanych procedur medycznych, nie do końca wiadomo, co się podczas niego dzieje. Nowe australijskie badanie pokazało, że jeden z najważniejszych anestetyków - propofol - hamuje przemieszczanie kluczowego białka, które występuje w synapsach wszystkich neuronów - syntaksyny 1A. Stąd zaburzenia komunikacji między komórkami nerwowymi.

Mała ważna zmiana
21 grudnia 2017, 11:29Zastąpienie części białek zwierzęcych białkiem roślinnym korzystnie wpływa na cholesterolowe markery ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Zahamowanie białka stresu z mięśni zapobiega cukrzycy
13 grudnia 2017, 16:21Okazuje się, że FKBP51 - białko stresowe występujące w mięśniach - sprzyja rozwojowi cukrzycy.

Najstarsze na świecie haczyki powiązane z rytuałami pogrzebowymi
12 grudnia 2017, 07:21Zespół archeologów z Australijskiego Uniwersytetu Narodowego odkrył na indonezyjskiej wyspie Alor najstarsze na świecie umieszczone w pochówku haczyki na ryby. Mają one ok. 12 tys. lat.

Z myślą o mózgu lepiej unikać długotrwałego spożywania oleju rzepakowego
7 grudnia 2017, 12:40U będących modelem choroby Alzheimera (ChA) myszy olej rzepakowy w diecie wiązał się z pogorszeniem pamięci i zdolności uczenia, a także ze wzrostem wagi.

Zapobiegli otyłości u myszy na wysokotłuszczowej diecie
6 grudnia 2017, 11:18Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona zapobiegli otyłości u myszy na wysokotłuszczowej diecie. Udało im się to dzięki aktywowaniu pewnego szlaku w komórkach tłuszczowych (adipocytach).